Jutarnji rituali imaju svoju dobrobit.

Primećujem da je većini kafa omiljeni ritual, baš kao i meni! 😊

Više o značaju, ali i štetnosti nekih jutarnjih rutina/rituala, možete pročitati u mom postu.

Za mentalno zdravlje značajno je započeti dan baš na ovaj način – jutarnjim ritualima. Zdravi jutarnji rituali nas smiruju, smanjuju stres i daju boju celom našem danu. Jednostavno je, ako imate loše jutro, verovatno ćete se osećati uznemirenije tokom celog dana; a ako imate dobro jutro, verovatno ćete se osećati srećnije i energičnije tokom dana.

Ukoliko se vasa jutarnja rutina sastoji od odlaganja alarma 4x, jedenja na brzaka ili “usput” dok žurite jer ste u skripcu sa vremenom da ne zakasnite, a za sve to vreme proveravate poruke i mejlove, na dobrom ste putu da se čitav dan osećate haotično, kao da niste dovoljno produktivni ili ne uspevate nešto da nadoknadite.

Osim ovog, još jedan siguran način da izbacite iz koloseka sve dobrobiti jutarnjih rituala jeste posezanje za mobilnim telefonom odmah po buđenju. Ako ležite u krevetu i listate društvene mreže, zasipate se raznim porukama, tekstovima, mejlovima i obavezama, stvorićete osećaj stresa i anksioznosti. Iz prostog razloga što spoljni nadražaji odmah privlače vašu pažnju, ne pružajući vam vreme i prostor da svoj dan započnete mirno. Na taj način, u svoj um puštate mišljenja, zahteve i oglašavanja drugih ljudi, što ne ostavlja mesto za vaše razmišljanje. Takoreći, prisiljeni ste da reagujete na tuđe stvari – a ne va svoje.

Mnogo ljudi ima izgovor da nema vremena za svoje jutarnje rituale. Ne morate se buditi u 4 ujutro da biste ih imali. Jutarnji rituali mogu biti i kratkotrajni, 15 minuta. Bitno je da oni postanu navika koja može učiniti da se osećate organizovano i samopouzdano.

Naši rituali nam daju osećaj smisla i svrhe. Započinjanje dana njima nam pruža utisak kontrole nad životom i pomaže da ostatak dana ostanemo mirni čak i kada stvari ne idu onako kako smo planirali.

Svačiji jutarnji rituali su drugačiji. Budite slobodni da eksperimentišete koji vam najviše odgovaraju i pridržavajte ih se dosledno. Evo nekoliko predloga koje biste mogli uvesti u svoje jutro:

– uživajte u ispijanju kafe ili čaja

– uživajte u zdravom doručku

– uradite nešto zabavno ili kreativno

– napišite ili pregledajte svoju dnevnu listu obaveza

– slušajte omiljnu muziku

– razmišljajte o onome čemu ste zahvalni u životu

– povežite sa decom ili supružnikom

– čitajte ili pišite

– uvedite vežbanje, istezanje, jogu ili šetanje

– uvedite molitvu

– uvedite meditaciju ili vežbe disanja

Želim vam lepa jutra! 😊

Početna