Generacije koje odrastaju uz pametne telefone

Pametni telefoni su svima radikalno izmenili život. Neosporan je njihov pozitivan uticaj, ali kao i sve na ovom svetu, imaju i svoju lošu stranu koju ne smemo zanemariti. Naročit je njihov uticaj na tinejdžere, koji su generacija koja ne pamti vreme pre pojave interneta. Mnogobrojna istraživanja ukazuju na to da sve više mladih neumereno konzumira pametne telefone te da su potpuno otuđeni u svojim virtuelnim svetovima. Naravno, da ni potpuna izolovanost od tehnike ne bi bila dobra za dečije mentalno zdravlje, jer bi se u tom slučaju osećali izolovanim. Najsrećnija opcija jeste da tinejdžeri provode optimalnu količinu vremena na svojim uređajima (sat ili dva dnevno). Čak je i Stiv Džobs svojoj deci ograničavao korišćenje uređaja koji je stvorio. Jer je adolescencija najvažniji period za razvoj socijalnih veština, stvaranje povezanost, bliskosti, razvijanje kvalitetne komunikacije, zainteresovanosti za druge… A sve to nije moguće ukoliko dete svakodnevno provodi 4-6 sati u druženju putem pametnog mobilnog telefona, što se već može smatrati simptomom zavisnosti.

Na ovaj način deca propuštaju da uče kako se čita govor tela. Ne uče ni društveno ponašanje, niti kako biti dobri slušatelji ili kako govoriti uživo. Porpuštaju mnoga važna životna iskustva. Neka istraživanja pokazuju da je broj tinejdžera koji se gotovo svakodnevno viđaju sa prijateljima opao za 40 odsto.

Takođe, naučnici su utvrdili da što više slobodnog vremena tinejdžeri provode na aktivnostima kao što su pisanje poruka, igranje igrica, pretraživanje interneta ili korištenje društvenih mreža, sve više izveštavaju da su nesrećni, usamljeni i da nemaju dovoljno stvarnih prijatelja. Osim ovog, previše vremena provedenog u korišćenju telefona utiče na stvaranje poremećaja pažnje, smanjenje empatije i produktivnosti, pojačava egocentrizam i dovodi do iscrpljenosti.

Uloga porodice je velika

Neretko i sami roditelji često pokleknu privlačnosti mobilnih telefona. Lakše im je da puste decu da se zabavljaju na mobilnom telefonu nego da izdvoje svoje dragoceno vreme i kvalitetno ga provedu sa svojom decom. Najčešće roditelji primete da dete previse koristi mobilni telefon tek kada je takvo ponašanje uzelo maha. Roditelji bi trebalo da osluškuju potrebe svoje dece, a ne da kritikuju njihovo ponašanje.
Kada su u pitanju tinejdžeri i mobilni telefoni uspostavljanje pravila je obavezno. Evo nekoliko saveta vezanih za odrastanje u eri pametnih telefona.

1. Ograničite deci vreme korišćenja mobilnog telefona Samo oduzimanje mobilnog telefona, kao oblik kažnjavanja deteta, kod tinejdzera može imati kontraefekat i dovesti do toga da počne da ga skriva od vas ili počne lagati kako bi ga dobio natrag. Najbolje bi bilo da sa decom postignete dogovor o maksimalnom vremenu koje može provoditi uz telefon, kompjuter ili slične uređaje. Dobro pravilo bi bilo maksimalna dva sata dnevno pred ovim uređajima. Ograničavanjem vremena, dete će naučiti da kategoriše i odvoji bitan od nebitnog sadržaja koji mu samo “krade vreme”. Takođe, ukoliko deci ne ograničite vreme, ona će radije birati da većinu vremena u danu provedu uz sadržaj koji nudi mobilni telefon, nego što će se odlučiti da čitaju, uče, šetaju, treniraju… Samim tim, ova pasivnost koju omogućava virtuelni svet, da na klik dobiju mnoštvo zanimljivih sadržaja, vremenom može dovesti do toga da deca izgube inicijativu za kreiranje nečeg novog i organizovanje vremena na neki drugi način.

2. Naučite decu da ne odlaze na spavanje sa mobilnim telefonom Pametni telefon tokom vremena spavanja neka ostane izvan sobe. Dobro bi bilo uvesti pravilo da ga deca ugase i daju vama na čuvanje. Ukoliko bi deca otišla na spavanje sa mobilnim telefonom, režim spavanja bi im vrlo verovatno bio poremećen. Svetlo ekrana usporava lučenje melatonina, hormona koji reguliše ciklus spavanja i budnosti. Osim toga, tinejdžeri će verovatno teško odoleti da ne surfuju do kasno ili da ne odgovore na poruku koja im stigne u 2h ujutro i neće im smetati da nastave dopisivanje do zore.

3. Budite model svom detetu Deca uče iz onoga što radite, a ne šta im govorite. Dakle, i vaše ponašanje je važno. Ako vi neumereno koristite mobilni telefon, npr.tapkate po njemu za vreme ručka, druženja, vožnje, setnje, neprestano proveravate poruke, mejlove, notifikacije i sl. verovatno će i vase dete usvojiti takav model ponašanja. Naučite decu da to nije pristojno I da većina stvari može da sačeka. Budite im primer umerenog i zdravog načina korišćenja telefona.

4. Uvedite zdrave navike Deca katkad ne umeju da procene šta je dobro ispunjeno slobodno vreme. Vi im možete pomoći u tome i nenametljivo ih podstaći da se uključe u neki sport, druže sa vršnjacima licem u lice, igraju društvene igre ili se uključe u neku drugu aktivnost koja ih interesuje. Nakon ovako ispunjenog vremena ubrzo će i sami shvatiti da je Smartphon loša zamena za stvarni kontakt licem u lice.

5. Obratite pažnju na znakove potencijalnog javljanja problema upotrebe mobilnog telefona
  • Lošije ocene u školi
  • Smanjen interes za druženje
  • Poremećen ciklus spavanja (deca dugo ostaju budna, preko dana su pospana, menjaju dan za noć)
  • Nepristojno ponašanje (npr.tokom razgovora ili na času imaju potrebu da gledaju u telefon)
  • Tajnovitost


  • Ovi znaci ne moraju automatski značiti zavisnost, nekada su samo deo perioda odrastanja, ali je poželjno obratiti pažnju na njih i pratiti ih.