Da li ste i vi osoba kojoj je teško da nakon primanja komplimenta svoj odgovor zadrži samo na „hvala“?

Hvala, ali…

Da li ste i vi osoba kojoj je teško da nakon primanja komplimenta svoj odgovor zadrži samo na „hvala“?

Umesto da uživamo u slatkim i zasluženim komplimentima, mi se brže bolje bacamo na negiranje, traženje izgovora i opravdanja za upućene nam pohvale. „Ma nije to baš tako kao što izgleda… „Ali samo mi se posrećilo…“, „Čini ti se“, „Uh, ne znaš kako sam zapravo loša u drugim stvarima…“ itd. Nakon udeljenog komplimenta kreće lanac izgovora, koji se ne može zaustaviti sve dok drugu osobu ne uverimo da pomalo greši u svojoj percepciji.

Zašto je to tako?

Ponekad, iskreno ne možemo da razumemo zašto nam neko daje kompliment. Naša prijemčivost za komplimente je odraz našeg samopoštovanja i dubokog osećaja sopstvene vrednosti. Pa ako nam drugi upućuju pohvalu koja je u suprotnosti sa našim viđenjem sebe, osetićemo se nelagodno. Ako npr. verujemo da zaista nismo lepi, slušajući komplimente o tome koliko smo privlačni osetićemo se nervozno i neautentično.

Takođe, reakcija na kompliment može biti vođena duboko utisnutim strahom da će osoba koja udeljuje kompliment uskoro videti da smo „prevara” i da ona ustvari jako greši u vezi sa nama. Tako da odmah odlučujemo da je preduhitrimo obrazlažući joj zašto mislimo da nije u pravu i da nismo vredni komplimenta.
Sledeća stvar zbog koje ljudi ovako reaguju je zato što veruju da će prihvatanjem čistog komplimenta, bez njegovog pobijanja, izgledati arogantno. Naravno da neće. Ukoliko prihvatimo kompliment, to samo znači da nismo gluvi za njega.

Podsvesno, nakon primanja komplimenta, može se uključiti i mehanizam razmišljanja: „On/ona želi nešto od mene, želi moju pažnju, naklonost, moram odmah da mu/joj uzvratim komplimentom kako ne bih osećala da dugujem“. Budući da je kompliment pozitivan čin, neretko osećamo psihološku potrebu uspostavimo ravnotežu što činimo uzvraćajući kompliment. Međutim, ovako iskazani komplimenti često zvuče vrlo usiljeno i neiskreno pa ih je bolje zadržati za drugu priliku.
Zapamtite da cilj udeljivanja komplimenta jeste da se duga osoba oseti prijatno, cenjeno i srećno. Iz tog razloga je „Hvala“ savršen odgovor na sve komplimente. Dakle, samo zahvalnost uz prijatan kontakt očima. To je to. Ne dodajite izgovor i ne umanjujte svoje dostignuće.